fbpx
Om oss

Det är sent 60-tal. I en sluttning utmed gamla riksvägen in mot Valdemarsvik står några älgar och hjortar och blickar ut över markerna. Djuren drar uppmärksamhet till sig, men de rör sig inte ur fläcken. Och det är inte så underligt – denna naturtrogna samling är av betong.

Foto Björn Dahlgren

50 år senare står djuren kvar, liksom ett antal smågubbar i olika arbetspositioner. Här och var i det numera uppvuxna skogsområdet dyker de upp. Man får leta lite. Men då, på 60-talet syntes de tydligt och var omgärdade av blomsterprydnader och andra arrangemang. Intill fanns också dammar med inplanterad ädelfisk och det kom busslaster av turister som ville besöka parken.

”Det var min farfar Henrik Ekström som byggde upp detta”, berättar Tommy Ekström. ”Han var egenföretagare och körde grus. Men han var också allkonstnär och gillade djur och natur. Han byggde upp de här figurerna med armeringsjärn och hönsnät, sen slammade han på betongen.”

Det var som en turistanläggning och Tommy minns att det fanns en kiosk där han hjälpte till att sälja godis och småprylar som farfar gjort. Men att besöka platsen var gratis.

Sen fick parken förfalla. Sonen Sune var inte intresserad av fortsätta med skötseln så besöksströmmarna försvann. Men nu tar tredje generationen vid och Tommy har tankar på att restaurera upp sin farfars arv.

Fotnot: Dammarna finns kvar men ädelfisken stals. I alla fall försvann alla mystiskt över en natt i börjat på 70-talet.

   

Källa: Kulturarv Östergötland

TIPS
Uppdaterad